wtorek, 9 lipca 2013

Muszelki z kremowym sosem

Szybkie danie, a co najważniejsze pyszne;-) Tym razem zaczęłam od innej strony, kupiłam makaron, kolorowe duże muszle i poszukałam przepisu, który będzie pasował. Przepis pochodzi z książki (mojej ulubionej) "Każdy może gotować" Jamiego.

Składniki:
wędzony boczek w plastrach 1-2 opakowania
mały pęczek świeżej mięty
150 g parmezanu
sól, pieprz
400g makaronu muszelek
oliwa
kawałek masła
paczka mrożonego groszku zielonego
2 łyżki gęstej śmietany
cytryna

Zagotuj wodę i wrzuć makaron. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni na kawałku masła z oliwą.





Pokrój listki mięty, kiedy boczek będzie gotowy dorzuć mrożony groszek i zamieszaj wszystko. Po ok. 1 minucie dodaj 2 łyżki śmietany i mięte. 




Dodaj ugotowany makaron.


Do makaronu wciśnij całą cytrynę. Jeżeli sos będzie za gesty można dodać wodę z makaronu. Wsyp starty ser i wymieszaj wszystko. Dopraw sola i pieprzem


SMACZNEGO  -danie idealne na upalne dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz