Zdrowe obiady

 

Muszelki z kremowym sosem

Szybkie danie, a co najważniejsze pyszne;-) Tym razem zaczęłam od innej strony, kupiłam makaron, kolorowe duże muszle i poszukałam przepisu, który będzie pasował. Przepis pochodzi z książki (mojej ulubionej) "Każdy może gotować" Jamiego.

Składniki:
wędzony boczek w plastrach 1-2 opakowania
mały pęczek świeżej mięty
150 g parmezanu
sól, pieprz
400g makaronu muszelek
oliwa
kawałek masła
paczka mrożonego groszku zielonego
2 łyżki gęstej śmietany
cytryna

Zagotuj wodę i wrzuć makaron. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni na kawałku masła z oliwą.



Pokrój listki mięty, kiedy boczek będzie gotowy dorzuć mrożony groszek i zamieszaj wszystko. Po ok. 1 minucie dodaj 2 łyżki śmietany i mięte. 


Dodaj ugotowany makaron.

Do makaronu wciśnij całą cytrynę. Jeżeli sos będzie za gesty można dodać wodę z makaronu. Wsyp starty ser i wymieszaj wszystko. Dopraw sola i pieprzem
SMACZNEGO  -danie idealne na upalne dni.

 

  Fajitas z kurczaka

U mnie w piątek było głośno, wesoło i pysznie. Zrobiliśmy ( a raczej ja robiłam:-) zupę z pora z ziemniakami, ciasto z Guinnessem - te przepisy już są na blogu. Nowością może być pyszny, super szybki kurczak z papryką. 


Składniki:
1 czerwona papryka
1 cebula
2 filety z kurczaka
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
szczypta mielonego kminu
2 limonki
oliwa
sól, świeżo zmielony pieprz
tortilla
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
cheddar
pomidory
papryczka chilli
kolendra

Paprykę oczyść z nasion, pokrój w paski. To samo zrób z cebulą i filetem z kurczaka. Wrzuć wszystko do miski, przypraw kminem i papryką. całość polej sokiem z limonki, oliwą, dopraw pieprzem i solą, a następnie wymieszaj i odstaw na 5 minut. 



Przygotowanie salsy. pomidory pokrój w kostkę. Posiekaj papryczkę chilli, mały pęczek kolendry i wymieszaj razem. przypraw solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki. polej sporą ilością oliwy.



Kurczaka z papryką i cebula wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż ok 8 minut.


Przygotuj tortille, podgrzej ja na patelni lub w kuchence mikrofalowej, przytrzymana dłużej stanie się chrupiąca, ja tak zrobiłam i była super dodatkiem do całego dania.


Na talerz nałóż tortille, kurczaka, salsę i śmietanę.




łatwe i pyszne
SMACZNEGO

Makaron z sosem z pomidorków koktajlowych

Przepis , w którym Jamie użył świeżego makaronu do lasagni, niestety nie znalazłam, dlatego tez użyłam makaronu lasagne z pudełka. "Przepis na sos pochodzi z północnych Włoch, gdzie częściej niż na południu dodaje się do potraw z makaronu masła, które sprawia, że danie nabiera kremowej konsystencji, a smak zyskuje dodatkowy wymiar."

Składniki:
400g pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
pęczek świeżej bazylii
400g makaronu lasagne
100g parmezanu
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa
2 kawałki masła
4 łyżki octu balsamicznego
Pomidorki pokrój na pół, obierz i pokrój czosnek. Zerwij listki bazylii, a łodyżki drobno posiekaj. 
Makaron lasagne połam na mniejsze kawałki, oczywiście można użyć gotowego makaronu w dowolnym kształcie.
 

Zagotuj osoloną wodę, postaw dużą patelnię na piecu, wlej oliwę i wrzuć czosnek.
Dodaj masło, po roztopieniu masła i zbrązowieniu czosnku, dodaj pomidorki.

Wrzuć makaron do wody, po 3-5 minutach odcedź, dołóż do pomidorków. Dodaj odrobinę wody z makaronu i połowę sera.
Po wymieszaniu dodaj bazylie i posyp serem.
Smacznego

Zupa z porów i ziemniaków



Pozostajemy przy zupach, tym razem porowo - ziemniaczana. Reakcja mojej rodzinki na myśl o tej zupie nie była raczej budująca, ale po ugotowaniu zmienili całkowicie zdanie, uznając ją za przepyszną.
Wg Jamiego smakuje na ciepło jak i na zimno np. z sokiem z cytryny, lub jogurtem naturalnym, spróbowałam obu sposobów i jest naprawdę nieźle.
Składniki:
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
400g pora
2 ząbki czosnku
400g ziemniaków
oliwa
2 dowolne kostki bulionowe
sól morska
pieprz świeżo zmielony




Wszystkie warzywa obierz i pokrój. Do rondla wlej oliwę i warzywa. podsmażaj ok 10 minut. Ziemniaki pokrój w tym czasie w kostkę. Rozpuść kostki bulionowe w 1,8 l wody. ja użyłam wołowych, chociaż jestem zwolenniczką ugotowanego wywaru, tym razem poszłam na łatwiznę. Wlej bulion do garnka, dodaj ziemniaki. Całość zamieszaj i gotuj. Zmniejsz ogień i gotuj aż ziemniaki staną się miękkie.

Po ugotowaniu dopraw zupę solą i pieprzem. możesz podawać od razu lub zmiksować.
Moja zupa ma nieco ciemniejszy kolor poprzez rodzaj kostek bulionowych ( wołowych), była naprawdę pyszna. Polecam

Przepis z książki Jamiego "Każdy może gotować"

 

Zupa z zielonego groszku z miętą

Zielono mi....Odświeżająca zupa na cieplejsze dni, to kolejna propozycja z książki "Każdy może gotować". Łatwe i ciepłe danie, dla wszystkich, którzy nie są zwolennikami tradycyjnej kuchni, a dodatkowo lubią mięte. W zupie wyczuwa się aromat mięty, w zależności od tego ile jej dodamy smak i zapach jest bardziej bądź mniej wyczuwalny.
Zupę można jeść na ciepło i na zimno.
Składniki:
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
oliwa
2 drobiowe lub warzywne kostki bulionowe
800g mrożonego zielonego groszku
mały pęczek mięty
sól morska
pieprz

Pokrój wszystkie warzywa.

Postaw garnek na średnim ogniu, wlej oliwę i wrzuć warzywa. Podsmażaj ok. 10 minut pod uchylona pokrywką, mieszając co jakiś czas, aż marchewki będą miękkie, a cebula uzyska złocisty kolor.
Dwa sposoby: wlej gotowy bulion 1,8l lub rozpuść w gorącej wodzie kostki bulionowe. Ja użyłam ugotowanego wcześniej bulionu.Wlej bulion do warzyw, wrzuć zielony groszek, całość wymieszaj i gotuj ok 10minut na małym ogniu.




Zupa się gotuje, w tym czasie zerwij listki mięty.




Kiedy groszek będzie miękki, zdejmij garnek z ognia, wrzuć miętę.
Zmiksuj całość na gładki krem.
Jeżeli chcesz możesz dodać gotowaną szynkę, pokrój ja na małe kawałki i wrzuć do zupy. Wygląda ładnie podawana z grillowanym pieczywem, skropionym oliwą.



SMACZNEGO:-)


NIEZAWODNE CHILI CON CARNE

Potrawa, do której potrzebne jest dość dużo składników, ale po pokrojeniu, otwarciu puszek i wrzuceniu wszystkiego do garna właściwie robi się sama. w zależności od upodobań można chili przyprawić naprawdę mocno, bądź pozostawić jako wersja light. moje chili było zdecydowanie ostre, jedynie ryż i limonka gasiły nieco pikantny smak. Chili można podawać na wiele sposobów, przez co po ugotowaniu tej potrawy na dwa dni ( a te ilości składników wystarczą na 6 porcji) można jeść codziennie w innej wersji.


Składniki:
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 czerwone papryki
oliwa
1 czubata łyżeczka chili
1 czubata łyżeczka mielonego kminu
1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
sól morska, świeżo zmielony pieprz
1 x 400gramowa puszka ciecierzycy
1 x 400gramowa puszka czerwonej fasoli
2 x 400gramowe puszki krojonych pomidorów
500g mięsa mielonego wołowego
pęczek świeżej kolendry ( nie znalazłam, nie dodałam)
2 łyżki octu balsamicznego
400g ryżu basmati
limonka
jamie sugeruje podawanie z jogurtem naturalnym i guacamole, ale ja je pominęłam





Obierz i posiekaj cebule, czosnek, marchewkę i seler. Usuń nasiona z papryki i pokrój ja na małe kawałki. Wysoką patelnię postaw na ogniu, wlej oliwę i wrzuć warzywa.




 Dodaj chili, kmin, cynamon, ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Smaż ok. 7 minut, aż warzywa nabiorą koloru.


 Dodaj odcedzona ciecierzyce, fasole i pomidory. Dodaj mięso, rozdzielając je drewniana łyżka. Wlej wodę do jednej puszki i tą ilość wlej na patelnię. Dodaj ocet balsamiczny, dopraw sola i pieprzem. Zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj około godziny, co jakiś czas mieszając.





Chili możesz podawać z ryżem, jogurtem naturalnym i limonka, wszystko posyp pokrojona kolendra.
Smacznego
Danie pyszne i łatwe




Zaserwuj Chili Con carne

 Istnieje wiele sposobów podawania Chili Con Carne, można je podać z ryżem, z makaronem, z takos, jako burito czy w tortilli.




Pycha klopsiki z makaronem:-)

     Jako pierwszą na tapetę wzięłam książkę Jamiego "Każdy może gotować". Jest to super książka dla wszystkich tych którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni. Celem Jamiego było nauczenie gotować ludzi, a następnie każdy z uczniów miał nauczyć danego przepisu kolejną osobę. Na kanale kuchnia można oglądać serial pod tym samym tytułem, w którym JO pokazuje co i jak. Niektórzy bohaterowie(uczniowie) nie potrafili włączyć piecyka, a danie ugotowane w domu porównywali do wyjścia na Mont Everest. Nieco przerażające było to, iż dzieci 5-6 letnie nigdy nie jadły nic co ugotowali ich rodzice jedyne co znali to jedzenie na wynos i niezdrowe fast foody.
W książce Jamie opisuje krok po kroku jak ugotować zupy, mięsa, desery itp, a i same przepisy nie są skomplikowane.
Jako pierwsze wybrałam klopsiki z makaronem, sam przepis pobudził moje kubki smakowe, a i danie jest dość popularne i lubiane przez dorosłych jak i dzieci.

To zaczynamy.
Potrzebne składniki to:
KLOPSIKI:
świeży rozmaryn
krakersy ok 12 sztuk
2 łyżki musztardy Dijon (jest to ostra musztarda, dlatego można ja zastąpić dowolną ulubioną)
500g mięsa mielonego - do wyboru wieprzowe, wołowe, wieprzowo-wołowe
1 łyżka suszonego oregano
jajko
sól, pieprz
SOS:
oliwa
pęczek świeżej bazylii
cebula
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
2 x 400g puszki pokrojonych, obranych pomidorów
2 łyżki octu balsamicznego
paczka makaronu - spaghetti, penne lub inny
parmezan

Do miski wrzuć mięso, posiekany rozmaryn, rozkruszone krakersy, musztardę, oregano, wbij jajko, szczypta soli i pieprzu. Jedną z fajniejszych czynności jaką Jamie proponuje to zawiniecie krakersów w czystą ściereczkę i uderzanie nimi o blat , aż całkowicie się pokruszą. Bardzo dobre zajęcie na wyładowanie swoich stresów z całego dnia:-)
Wymieszane mięso z pozostałymi składnikami podziel na 4 części, a następnie każdą z nich na 6 kulek w ten sposób otrzymasz 24 klopsiki. Klopsiki polej oliwą i wstaw do lodówki.



Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, po ok 7 minutach dorzuć pokrojoną papryczkę i bazylię, następnie pomidory z puszki i ocet balsamiczny.

Całość zagotuj i dopraw do smaku.
Rozgrzej drugą patelnię z oliwa, wyjmij klopsiki i smaż 8-10 minut, sprawdź jednego widelcem, aby mięso nie było w środku różowe.




Usmażone klopsiki wrzuć do sosu i gotuj na wolnym ogniu.





W tym czasie zagotuj wodę w dużym garnku z solą.


 Pozostaw sos z klopsikami na małym ogniu do momentu, aż ugotuje się makaron.

Ugotowany makaron odcedź i wrzuć spowrotem do garnka.



Kilka łyżek sosu dodaj do makaronu i wymieszaj. Nałóż makaron na talerz, polej sosem, a na górze układaj klopsiki. Można posypać serem i listkami bazylii.
Gotowe, całość zajmuje ok 40minut i jest przepyszne.
Polecam i smacznego:-)
A oto mój efekt:

 

Łatwe naleśniki z jogurtem egzotycznym i mango

Przepis z książki Jamiego "Każdy może gotować" spokojnie mógłby się znaleźć w książce obiad w 30minut, a nawet 15. Pyszne naleśniki w niecodziennym wydaniu. Najfajniejsze w tym przepisie to to , że nie trzeba żadnej wagi czy miarki aby odmierzyć składniki. Jeżeli wsypujesz mąkę kubkiem to tym samym kubkiem, tą sama ilość mleka.
Naleśniki przypominają nieco te w stylu amerykańskim małe, puszyste.
Pierwszą czynnością jest przygotowanie jogurtu, potrzebne będą:
jogurt naturalny ok 250g
2 dojrzałe banany
wiórki kokosowe
Obrane banany, pokrój na mniejsze kawałki i zgnieć widelcem. Do jogurtu wsyp wiórki kokosowe, dodaj banany, wymieszaj wszystko i odstaw.






 Po przygotowaniu jogurtu pora na ciasto naleśnikowe.
1 jajko
szklanka mleka
szklanka maki
łyżeczka sody 
sól morska

Wszystkie składniki wymieszaj w misce





 Na rozgrzana patelnie wrzuć masło lub olej i nalewaj małe porcje ciasta.




 Po kilku minutach ciasto zacznie odklejać się od patelni, a na wierzchu ciasta zrobią się małe dziurki. Przełóż naleśniki na druga stronę.




Pokrój limonkę na ćwiartki, mango w kostkę i podawaj naleśniki polane jogurtem, posypane mangi, a obok naleśników cząstką limonki. Naleśniki pokropione limonka są pyszneee.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz