poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Superczekoladowe ciasto z krówkami

Tak jak obiecałam dzisiaj ciasto czekoladowe z krówkami. Przepis dla wszystkich, którzy kochają czekoladę, czyli zdecydowanie dla mnie:-)
Ciasto typu wrzuć wszystko do miski, zmiksuj, upiecz i gotowe, a na dodatek pyszne.
Wg Jamiego wygląda jak poniżej:


Kolejny przepis z książki " Każdy może gotować".
Jamie o cieście: "Jak większość deserów , ta propozycja nie uchodzi za najzdrowsza, ale jest naprawdę wyborna. po prostu od czasu do czasu ciesz się nią ( przecież właśnie po to się piecze ciasta) i potraktuj ją jak specjalny rarytas"  o tak właśnie zrobiłam weekend to u mnie czas gdzie diety i wszelkie większe i mniejsze starania schodzą na drugi plan ( a szczerze to w ogóle o nich nie myślę w weekendy:-)

Składniki :
200g gorzkiej czekolady 70% kakao
175 g masła
120g brązowego cukru
100g migdałów ( najlepiej płatki lub zmielone)
2 łyżki kakao w proszku
szczypta soli
4 duże jajka
150g mąki
100g krówek
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
kremówka z cukrem pudrem, lody waniliowe lub bita śmietana



Już same składniki na tym talerzu wyglądają smacznie.
Rozgrzej piekarnik, ustaw 160 stopni lub gazowy na poziom 2. Do robota kuchennego wrzuć połamaną czekoladę, masło, cukier, kakao i sól. Zmieszaj wszystkie składniki. Wbij jajka , kolejno po jednym i mąkę.  Ponownie zmiksuj, aż uzyskasz gładka masę.






Formę do pieczenia 25x25 cm wysmaruj masłem, obsyp kakao, wlej ciasto. Połam krówki na kawałki i posyp nimi ciasto, wciśnij je nieco do masy.






Włóż do piekarnika i piecz ok 20-25 minut, po czym sprawdź widelcem lub wykałaczką czy nie jest w środku za mokre. To ciasto ma być wilgotne w środku, coś w stylu brownie.
Po upieczeniu odstaw ciasto do wystygnięcia , a w tym czasie zmiksuj kremówkę z cukrem pudrem, chyba, że wybierasz wersję z lodami lub bitą śmietaną w aerozolu, wtedy masz ok 20 minut wolnego.





                                          Ukrój kawałek ciasta i podawaj z np. kremówką
                                                                       Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz