środa, 24 lipca 2013

Letnia tarta

W książce Jamiego " Kulinarne wyprawy Jamiego" w rozdziale Szwecja znalazłam przepis, który pobudził moje kubki smakowe. Ponoć Szwedzi uwielbiają owoce jagodowe. Przepis szybki i prosty.

Składniki na ciasto:
250g mąki i trochę do posypania
50 g cukru pudru
125g zimnego masła
1 duże jajko
trochę mleka
oliwa

Masa:
3 łyżki cukru waniliowego
400 ml śmietanki 36% :-)
skórka otarta z 1 pomarańczy
600g owoców
4 bezy dużeee
cukier puder

Przesiej mąkę z cukrem pudrem do miski. Wetrzyj masło, aż powstaną okruchy. Dodaj jajko i mleko. Wyrabiaj, aż uzyskasz kule, nie wyrabiaj za długo, bo ciasto stanie się elastyczne zamiast kruche.



Posyp mąką blat, spłaszcz ciasto tworząc gruby placek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.


Formę do tarty, (najlepsza byłaby z rozpinana obręczą i wyciąganym spodem, ale zwykła tez jest dobra) natłuść oliwa, rozłóż ciasto i nakłuj spód widelcem. 



Na czas rozgrzewania się piekarnika do 180 stopni włóż ciasto do zamrażalnika. Piecz ok 20 minut, aż będzie twarde i chrupiące jak herbatnik.

Ostudź całkowicie ciasto. Przygotuj owoce i bezy.




Wsyp do śmietany 2 łyżki cukru waniliowego i większość otartej skórki z pomarańczy. Ubijaj, aż uzyskasz jedwabista masę. Do drugiej miski wrzuć część owoców i rozgnieć je widelcem, posyp łyżeczką cukru waniliowego. Delikatnie wmieszaj rozgniecione bezy i owoce do śmietany.

Przełóż krem na ciasto, rozprowadź masę równomiernie, na wierzch wrzuć pozostałe owoce. Posyp całość resztą skórki z pomarańczy i cukrem pudrem.








LATO W PEŁNI :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz