wtorek, 20 sierpnia 2013

Owsiane ciasteczka z czekoladą


 



Coś łatwego  i pysznego, a zarazem zdrowego. Ciasteczka robi się tak szybko, że zrobiłam dopiero końcowy efekt pracy.
Moja wersja to ciasteczka z białą i gorzką czekoladą, można zamiast czekolady użyć skórki z cytryny i pomarańczy, orzechy lub suszone owoce – w każdej wersji będą pycha.

Na ok. 15 ciasteczek potrzebne będą:
125 g masła
100g nierafinowanego brązowego cukru
1 jajko najlepiej z hodowli naturalnej czyli od szczęśliwych kurek
100g mąki
25 g płatków owsianych
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
50 g białej i 50 g ciemnej czekolady

Można użyć robota kuchennego i po prostu wrzucić wszystko razem i zmiksować, bądź ucierać ręcznie. Miękkie masło wrzuć do miski razem z pozostałymi składnikami i wymieszaj. Dołóż czekoladę.
Całość przełóż na folie spożywcza i postaraj się uformować wałek o średnicy ok. 7cm. Włóż ciasto do zamrażarki na ok. 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Schłodzone ciasto wyjmij z folii i pokrój na plastry grubości ok. 1 cm. Układaj na blasze z papierem do pieczenia lub na macie silikonowej. Ciasteczka pieką się ok. 8-10 minut, zwiększają swoja objętość dlatego nie układaj ich zbyt blisko siebie. Poczekaj , aż staną się chłodne i chrupiące, idealne dla dzieci, do mleka i na wycieczkę.


Mój maluch zjadł ich baaarrdzooo dużooo
„Mamo te ciasteczka są przepyszneeeeeee” – chyba było warto ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz