Zielono mi....Odświeżająca zupa na cieplejsze dni, to kolejna propozycja z książki "Każdy może gotować". Łatwe i ciepłe danie, dla wszystkich, którzy nie są zwolennikami tradycyjnej kuchni, a dodatkowo lubią mięte. W zupie wyczuwa się aromat mięty, w zależności od tego ile jej dodamy smak i zapach jest bardziej bądź mniej wyczuwalny. Zupę można jeść na ciepło i na zimno.
Składniki:
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
oliwa
2 drobiowe lub warzywne kostki bulionowe
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
oliwa
2 drobiowe lub warzywne kostki bulionowe
800g mrożonego zielonego groszku
mały pęczek mięty, sól morska, pieprz
Pokrój wszystkie warzywa.
Postaw garnek na średnim ogniu, wlej oliwę i wrzuć warzywa. Podsmażaj ok. 10 minut pod uchylona pokrywką, mieszając co jakiś czas, aż marchewki będą miękkie, a cebula uzyska złocisty kolor.
Dwa sposoby: wlej gotowy bulion 1,8l lub rozpuść w gorącej wodzie kostki bulionowe. Ja użyłam ugotowanego wcześniej bulionu.Wlej bulion do warzyw, wrzuć zielony groszek, całość wymieszaj i gotuj ok 10minut na małym ogniu.
Zupa się gotuje, w tym czasie zerwij listki mięty.
Kiedy groszek będzie miękki, zdejmij garnek z ognia, wrzuć miętę.
Zmiksuj całość na gładki krem.
Jeżeli chcesz możesz dodać gotowaną szynkę, pokrój ja na małe kawałki i wrzuć do zupy. Wygląda ładnie podawana z grillowanym pieczywem, skropionym oliwą.
SMACZNEGO:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz