Muszelki z kremowym sosem
Szybkie
danie, a co najważniejsze pyszne;-) Tym razem zaczęłam od innej strony,
kupiłam makaron, kolorowe duże muszle i poszukałam przepisu, który
będzie pasował. Przepis pochodzi z książki (mojej ulubionej) "Każdy może
gotować" Jamiego.
Składniki:
wędzony boczek w plastrach 1-2 opakowania
mały pęczek świeżej mięty
150 g parmezanu
sól, pieprz
400g makaronu muszelek
oliwa
kawałek masła
paczka mrożonego groszku zielonego
2 łyżki gęstej śmietany
cytryna
Zagotuj wodę i wrzuć makaron. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni na kawałku masła z oliwą.
Pokrój
listki mięty, kiedy boczek będzie gotowy dorzuć mrożony groszek i
zamieszaj wszystko. Po ok. 1 minucie dodaj 2 łyżki śmietany i mięte.
Dodaj ugotowany makaron.
Do
makaronu wciśnij całą cytrynę. Jeżeli sos będzie za gesty można dodać
wodę z makaronu. Wsyp starty ser i wymieszaj wszystko. Dopraw sola i
pieprzem
SMACZNEGO -danie idealne na upalne dni.
Fajitas z kurczaka
U
mnie w piątek było głośno, wesoło i pysznie. Zrobiliśmy ( a raczej ja
robiłam:-) zupę z pora z ziemniakami, ciasto z Guinnessem - te przepisy
już są na blogu. Nowością może być pyszny, super szybki kurczak z
papryką.
Składniki:
1 czerwona papryka
1 cebula
2 filety z kurczaka
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
szczypta mielonego kminu
2 limonki
oliwa
sól, świeżo zmielony pieprz
tortilla
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
cheddar
pomidory
papryczka chilli
kolendra
Paprykę
oczyść z nasion, pokrój w paski. To samo zrób z cebulą i filetem z
kurczaka. Wrzuć wszystko do miski, przypraw kminem i papryką. całość
polej sokiem z limonki, oliwą, dopraw pieprzem i solą, a następnie
wymieszaj i odstaw na 5 minut.
Przygotowanie salsy. pomidory pokrój w kostkę. Posiekaj papryczkę chilli, mały pęczek kolendry i wymieszaj razem. przypraw solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki. polej sporą ilością oliwy.
Kurczaka z papryką i cebula wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż ok 8 minut.
Przygotuj
tortille, podgrzej ja na patelni lub w kuchence mikrofalowej,
przytrzymana dłużej stanie się chrupiąca, ja tak zrobiłam i była super
dodatkiem do całego dania.
Na talerz nałóż tortille, kurczaka, salsę i śmietanę.
łatwe i pyszne
SMACZNEGO Makaron z sosem z pomidorków koktajlowych
Przepis , w którym Jamie użył świeżego makaronu do lasagni, niestety nie znalazłam, dlatego tez użyłam makaronu lasagne z
pudełka. "Przepis na sos pochodzi z północnych Włoch, gdzie częściej niż
na południu dodaje się do potraw z makaronu masła, które sprawia, że
danie nabiera kremowej konsystencji, a smak zyskuje dodatkowy wymiar."
Składniki:
400g pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
pęczek świeżej bazylii
400g makaronu lasagne
100g parmezanu
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa
2 kawałki masła
4 łyżki octu balsamicznego
Pomidorki pokrój na pół, obierz i pokrój czosnek. Zerwij listki bazylii, a łodyżki drobno posiekaj.
Makaron lasagne połam na mniejsze kawałki, oczywiście można użyć gotowego makaronu w dowolnym kształcie.
Zagotuj osoloną wodę, postaw dużą patelnię na piecu, wlej oliwę i wrzuć czosnek.
Dodaj masło, po roztopieniu masła i zbrązowieniu czosnku, dodaj pomidorki.
Wrzuć makaron do wody, po 3-5 minutach odcedź, dołóż do pomidorków. Dodaj odrobinę wody z makaronu i połowę sera.
Po wymieszaniu dodaj bazylie i posyp serem.
Smacznego
Zupa z porów i ziemniaków
Pozostajemy
przy zupach, tym razem porowo - ziemniaczana. Reakcja mojej rodzinki na
myśl o tej zupie nie była raczej budująca, ale po ugotowaniu zmienili
całkowicie zdanie, uznając ją za przepyszną.
Wg
Jamiego smakuje na ciepło jak i na zimno np. z sokiem z cytryny, lub
jogurtem naturalnym, spróbowałam obu sposobów i jest naprawdę nieźle.
Składniki:
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
400g pora
2 ząbki czosnku
400g ziemniaków
oliwa
2 dowolne kostki bulionowe
sól morska
pieprz świeżo zmielony
Wszystkie
warzywa obierz i pokrój. Do rondla wlej oliwę i warzywa. podsmażaj ok
10 minut. Ziemniaki pokrój w tym czasie w kostkę. Rozpuść kostki
bulionowe w 1,8 l wody. ja użyłam wołowych, chociaż jestem zwolenniczką
ugotowanego wywaru, tym razem poszłam na łatwiznę. Wlej bulion do
garnka, dodaj ziemniaki. Całość zamieszaj i gotuj. Zmniejsz ogień i
gotuj aż ziemniaki staną się miękkie.
Po ugotowaniu dopraw zupę solą i pieprzem. możesz podawać od razu lub zmiksować.
Moja zupa ma nieco ciemniejszy kolor poprzez rodzaj kostek bulionowych ( wołowych), była naprawdę pyszna. Polecam
Przepis z książki Jamiego "Każdy może gotować"
Zupa z zielonego groszku z miętą
Zielono
mi....Odświeżająca zupa na cieplejsze dni, to kolejna propozycja z
książki "Każdy może gotować". Łatwe i ciepłe danie, dla wszystkich,
którzy nie są zwolennikami tradycyjnej kuchni, a dodatkowo lubią mięte. W
zupie wyczuwa się aromat mięty, w zależności od tego ile jej dodamy
smak i zapach jest bardziej bądź mniej wyczuwalny.
Zupę można jeść na ciepło i na zimno.
Składniki:
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
oliwa
2 drobiowe lub warzywne kostki bulionowe
800g mrożonego zielonego groszku
mały pęczek mięty
sól morska
pieprz
Pokrój wszystkie warzywa.
Postaw
garnek na średnim ogniu, wlej oliwę i wrzuć warzywa. Podsmażaj ok. 10
minut pod uchylona pokrywką, mieszając co jakiś czas, aż marchewki będą
miękkie, a cebula uzyska złocisty kolor.
Dwa
sposoby: wlej gotowy bulion 1,8l lub rozpuść w gorącej wodzie kostki
bulionowe. Ja użyłam ugotowanego wcześniej bulionu.Wlej bulion do
warzyw, wrzuć zielony groszek, całość wymieszaj i gotuj ok 10minut na
małym ogniu.
Zupa się gotuje, w tym czasie zerwij listki mięty.
Kiedy groszek będzie miękki, zdejmij garnek z ognia, wrzuć miętę.
Zmiksuj całość na gładki krem.
Jeżeli
chcesz możesz dodać gotowaną szynkę, pokrój ja na małe kawałki i wrzuć
do zupy. Wygląda ładnie podawana z grillowanym pieczywem, skropionym
oliwą.
SMACZNEGO:-)
NIEZAWODNE CHILI CON CARNE
Składniki:
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 czerwone papryki
oliwa
1 czubata łyżeczka chili
1 czubata łyżeczka mielonego kminu
1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
sól morska, świeżo zmielony pieprz
1 x 400gramowa puszka ciecierzycy
1 x 400gramowa puszka czerwonej fasoli
2 x 400gramowe puszki krojonych pomidorów
500g mięsa mielonego wołowego
pęczek świeżej kolendry ( nie znalazłam, nie dodałam)
2 łyżki octu balsamicznego
400g ryżu basmati
limonka
jamie sugeruje podawanie z jogurtem naturalnym i guacamole, ale ja je pominęłam
Obierz
i posiekaj cebule, czosnek, marchewkę i seler. Usuń nasiona z papryki i
pokrój ja na małe kawałki. Wysoką patelnię postaw na ogniu, wlej oliwę i
wrzuć warzywa.
Dodaj chili, kmin, cynamon, ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Smaż ok. 7 minut, aż warzywa nabiorą koloru.
Dodaj
odcedzona ciecierzyce, fasole i pomidory. Dodaj mięso, rozdzielając je
drewniana łyżka. Wlej wodę do jednej puszki i tą ilość wlej na patelnię.
Dodaj ocet balsamiczny, dopraw sola i pieprzem. Zagotuj całość,
zmniejsz ogień i gotuj około godziny, co jakiś czas mieszając.
Chili możesz podawać z ryżem, jogurtem naturalnym i limonka, wszystko posyp pokrojona kolendra.
Smacznego
Danie pyszne i łatwe
Zaserwuj Chili Con carne
Istnieje wiele sposobów podawania Chili Con Carne, można je podać z ryżem, z makaronem, z takos, jako burito czy w tortilli.
Pycha klopsiki z makaronem:-)
W książce Jamie opisuje krok po kroku jak ugotować zupy, mięsa, desery itp, a i same przepisy nie są skomplikowane.
Jako pierwsze wybrałam klopsiki z makaronem, sam przepis pobudził moje kubki smakowe, a i danie jest dość popularne i lubiane przez dorosłych jak i dzieci.
To zaczynamy.
Potrzebne składniki to:
KLOPSIKI:
świeży rozmaryn
krakersy ok 12 sztuk
2 łyżki musztardy Dijon (jest to ostra musztarda, dlatego można ja zastąpić dowolną ulubioną)
500g mięsa mielonego - do wyboru wieprzowe, wołowe, wieprzowo-wołowe
1 łyżka suszonego oregano
jajko
sól, pieprz
SOS:
oliwa
pęczek świeżej bazylii
cebula
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
2 x 400g puszki pokrojonych, obranych pomidorów
2 łyżki octu balsamicznego
paczka makaronu - spaghetti, penne lub inny
parmezan
Do miski wrzuć mięso, posiekany rozmaryn, rozkruszone krakersy, musztardę, oregano, wbij jajko, szczypta soli i pieprzu. Jedną z fajniejszych czynności jaką Jamie proponuje to zawiniecie krakersów w czystą ściereczkę i uderzanie nimi o blat , aż całkowicie się pokruszą. Bardzo dobre zajęcie na wyładowanie swoich stresów z całego dnia:-)
Wymieszane mięso z pozostałymi składnikami podziel na 4 części, a następnie każdą z nich na 6 kulek w ten sposób otrzymasz 24 klopsiki. Klopsiki polej oliwą i wstaw do lodówki.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, po ok 7 minutach dorzuć pokrojoną papryczkę i bazylię, następnie pomidory z puszki i ocet balsamiczny.
Całość zagotuj i dopraw do smaku.
Rozgrzej drugą patelnię z oliwa, wyjmij klopsiki i smaż 8-10 minut, sprawdź jednego widelcem, aby mięso nie było w środku różowe.
Usmażone klopsiki wrzuć do sosu i gotuj na wolnym ogniu.
W tym czasie zagotuj wodę w dużym garnku z solą.
Pozostaw sos z klopsikami na małym ogniu do momentu, aż ugotuje się makaron.
Ugotowany makaron odcedź i wrzuć spowrotem do garnka.
Kilka łyżek sosu dodaj do makaronu i wymieszaj. Nałóż makaron na talerz, polej sosem, a na górze układaj klopsiki. Można posypać serem i listkami bazylii.
Gotowe, całość zajmuje ok 40minut i jest przepyszne.
Polecam i smacznego:-)
A oto mój efekt:
Łatwe naleśniki z jogurtem egzotycznym i mango
Przepis
z książki Jamiego "Każdy może gotować" spokojnie mógłby się znaleźć w
książce obiad w 30minut, a nawet 15. Pyszne naleśniki w niecodziennym
wydaniu. Najfajniejsze w tym przepisie to to , że nie trzeba żadnej wagi
czy miarki aby odmierzyć składniki. Jeżeli wsypujesz mąkę kubkiem to
tym samym kubkiem, tą sama ilość mleka.
Naleśniki przypominają nieco te w stylu amerykańskim małe, puszyste.
Pierwszą czynnością jest przygotowanie jogurtu, potrzebne będą:
jogurt naturalny ok 250g
2 dojrzałe banany
wiórki kokosowe
Obrane
banany, pokrój na mniejsze kawałki i zgnieć widelcem. Do jogurtu wsyp
wiórki kokosowe, dodaj banany, wymieszaj wszystko i odstaw.
Po przygotowaniu jogurtu pora na ciasto naleśnikowe.
1 jajko
szklanka mleka
szklanka maki
łyżeczka sody
sól morska
Wszystkie składniki wymieszaj w misce
Na rozgrzana patelnie wrzuć masło lub olej i nalewaj małe porcje ciasta.
Po
kilku minutach ciasto zacznie odklejać się od patelni, a na wierzchu
ciasta zrobią się małe dziurki. Przełóż naleśniki na druga stronę.
Pokrój
limonkę na ćwiartki, mango w kostkę i podawaj naleśniki polane
jogurtem, posypane mangi, a obok naleśników cząstką limonki. Naleśniki
pokropione limonka są pyszneee.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz