English breakfast - energia na cały poranek
Śniadanie
- najważniejszy posiłek w ciągu dnia. English breakfast to znany
zestaw, który podawany jest w wielu miejscach z podobnych składników.
Kiedyś
było to podstawowe śniadanie w angielskich domach, obecnie podawane
głównie w hotelach, Bed&Breakfast w Wielkiej Brytanii.
"Śniadanie angielskie to efekt klęsk głodowych w dawnej Anglii. Rolnicy
wstający o poranku do pracy w polu mieli możliwość jedzenia zazwyczaj
tylko jednego ciepłego i obfitego posiłku dziennie. Śniadanie obfitujące
w tłuszcz i kalorie miało być dla nich źródłem energii aż do wieczora,
kiedy to wracali do domu aby spożyć wieczorny posiłek" - źródło Wikipedia.
Jamie również proponuje takie śniadanie. Jest szybkie i pyszne.
Składniki:
jajka, mleko, przyprawy
pomidory, bazylia
bekon, kiełbaski
tosty
fasolka w sosie pomidorowym
Przygotowanie:
Jajka
rozczep z odrobiną mleka i przyprawami - sól, pieprz, vegeta. Wlej na
rozgrzaną patelnię, możesz smażyć na maśle lub smalcu zależy co lubisz.
Na
oddzielnej patelni wrzuć boczek lub kiełbaski. Możesz na tej samej
patelni położyć pomidory, posypane suszoną bazylią lub oregano.
W małym garnku zagrzej fasolkę w pomidorach, ja używam tej z puszki firmy Heinz, dostępną w każdym sklepie.
W tosterze zrób tosty. Na talerzy ułóż wszystko razem i gotowe. Pożywne śniadanie dla całej rodzinki.
SMACZNEGO
Musli
Wczoraj
zrobiłam musli wg Jamiego z książki " Każdy może gotować". Chyba nie ma
nic prostszego. Dzisiejszy poranek zaczęłam od musli z jogurtem
naturalnym, pyszne, szybkie, zdrowe:-)
Mogę
powiedzieć "wiem, co jem" bo wszystkie składniki są świeże, bez cukru,
poza tym który znajduje się w suszonych owocach i miodzie, ale
zdecydowanie jest on lepszy niż tradycyjny biały. Plusem takiego musli
jest, to że dodajesz to co lubisz, nie przepadasz za rodzynkami, po
prostu ich nie dodawaj, wrzuć więcej orzechów czy moreli, wybór jet
ogromny. Poniżej przepis Jamiego.
Porcja na duży słój:
200g płatków owsianych
150 g mieszanki orzechów ( laskowych, włoskich, brazylijskich, migdałów)
50 g mieszanki nasion ( słonecznika, maku, dyni, sezamu)
50 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka mielonego cynamonu
150 g suszonych owoców (rodzynek, żurawiny, moreli)
5 łyżek syropu klonowego lub miodu
5 łyżek oliwy
Rozgrzej
piekarnik elektryczny na 180 stopni, gazowy na poziom 4. Wysyp na
blachę płatki owsiane, orzechy, nasiona, wiórki kokosowe i cynamon.
Wymieszaj wszystko razem, polej syropem klonowym lub miodem , oliwa i dobrze wymieszaj.
Włóż
blachę do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut. Co 5 minut wyjmuj i
mieszaj składniki, równomiernie rozprowadź je na blasze i ponownie do
piekarnika.
Podczas pieczenia musli, pokrój większe kawałki suszonych owoców na mniejsze.
Kiedy musli będzie złociste, wyjmij z piekarnika i dodaj suszone owoce, wymieszaj i zostaw do ostudzenia.
następnie napełnij duży słój i ciesz się musli do 2 tygodni, ale Jamie twierdzi, że zniknie znacznie szybciej:-)
A to moje poranne śniadanie
Smacznego i miłego dnia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz