Koktajl - smak lata w pochmurny dzień
Produkty:
Mrożone owoce - jagody, truskawki itd
Banany
mleko sojowe, mleko półtłuste
sok jabłkowy
miód
płatki owsiane, orzechy
Pyszny
napój pachnący owocami. Po rozmrożeniu owoców możemy je miksować do
woli. Truskawki z miodem, mlekiem. Truskawki z jagodami, bananem,
mlekiem lub sokiem np.jabłkowym. Do tego koktajlu wrzuciłam garść
płatków owsianych, można na koniec dodać pokruszone orzechy. Kolejny
rodzaj to jagody z mlekiem. Znakomity sposób na zdrowy deser. Dla
najmłodszych proponuje koktajl z biszkoptami, które można moczyć.
W szybki sposób zrobiłam trzy rodzaje, dla każdego z rodzinki coś innego.
Smacznego i na zdrowie
Owsiane ciasteczka z czekoladą
Coś łatwego i
pysznego, a zarazem zdrowego. Ciasteczka robi się tak szybko, że zrobiłam
dopiero końcowy efekt pracy.
Moja wersja to ciasteczka z białą i gorzką czekoladą, można
zamiast czekolady użyć skórki z cytryny i pomarańczy, orzechy lub suszone owoce
– w każdej wersji będą pycha.
Na ok. 15 ciasteczek
potrzebne będą:
125 g masła
100g nierafinowanego
brązowego cukru
1 jajko najlepiej z
hodowli naturalnej czyli od szczęśliwych kurek
100g mąki
25 g płatków
owsianych
¼ łyżeczki proszku do
pieczenia
½ łyżeczki soli
50 g białej i 50 g
ciemnej czekolady
Można użyć robota kuchennego i po prostu wrzucić wszystko
razem i zmiksować, bądź ucierać ręcznie. Miękkie masło wrzuć do miski razem z
pozostałymi składnikami i wymieszaj. Dołóż czekoladę.
Całość przełóż na folie spożywcza i postaraj się uformować
wałek o średnicy ok. 7cm. Włóż ciasto do zamrażarki na ok. 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Schłodzone ciasto wyjmij z
folii i pokrój na plastry grubości ok. 1 cm. Układaj na blasze z papierem do
pieczenia lub na macie silikonowej. Ciasteczka pieką się ok. 8-10 minut,
zwiększają swoja objętość dlatego nie układaj ich zbyt blisko siebie. Poczekaj
, aż staną się chłodne i chrupiące, idealne dla dzieci, do mleka i na
wycieczkę.
Mój maluch zjadł ich baaarrdzooo dużooo
„Mamo te ciasteczka są przepyszneeeeeee” – chyba było warto
;-)
Letnia tarta
W
książce Jamiego " Kulinarne wyprawy Jamiego" w rozdziale Szwecja
znalazłam przepis, który pobudził moje kubki smakowe. Ponoć Szwedzi
uwielbiają owoce jagodowe. Przepis szybki i prosty.
Składniki na ciasto:
250g mąki i trochę do posypania
50 g cukru pudru
125g zimnego masła
1 duże jajko
trochę mleka
oliwa
Masa:
3 łyżki cukru waniliowego
400 ml śmietanki 36% :-)
skórka otarta z 1 pomarańczy
600g owoców
4 bezy dużeee
cukier puder
Przesiej
mąkę z cukrem pudrem do miski. Wetrzyj masło, aż powstaną okruchy.
Dodaj jajko i mleko. Wyrabiaj, aż uzyskasz kule, nie wyrabiaj za długo,
bo ciasto stanie się elastyczne zamiast kruche.
Posyp mąką blat, spłaszcz ciasto tworząc gruby placek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Formę
do tarty, (najlepsza byłaby z rozpinana obręczą i wyciąganym spodem,
ale zwykła tez jest dobra) natłuść oliwa, rozłóż ciasto i nakłuj spód
widelcem.
Na
czas rozgrzewania się piekarnika do 180 stopni włóż ciasto do
zamrażalnika. Piecz ok 20 minut, aż będzie twarde i chrupiące jak
herbatnik.
Ostudź całkowicie ciasto. Przygotuj owoce i bezy.
Wsyp
do śmietany 2 łyżki cukru waniliowego i większość otartej skórki z
pomarańczy. Ubijaj, aż uzyskasz jedwabista masę. Do drugiej miski wrzuć
część owoców i rozgnieć je widelcem, posyp łyżeczką cukru waniliowego.
Delikatnie wmieszaj rozgniecione bezy i owoce do śmietany.
Przełóż
krem na ciasto, rozprowadź masę równomiernie, na wierzch wrzuć
pozostałe owoce. Posyp całość resztą skórki z pomarańczy i cukrem
pudrem.
LATO W PEŁNI :-)
Czekoladowe ciasto z Guinnessem - TYLKO DLA DOROSŁYCH
Coś
słodkiego tylko dla dorosłych. przepis z magazynu Jamiego marzec 2013.W
Polsce nie do końca znane ciasto, natomiast jest wielkim przysmakiem w
Irlandii. Ciemny Guinness plus gorzka czekolada i słodki lukier, bardzo
dobre ciasto. Ciasto upieczone przeze mnie było prezentem imieninowym
dla mojego brata, który bardzo lubi smak tego piwa.
Składniki:
110g niesolonego masła
75g gorzkiej czekolady 70%
200 ml piwa Guinness, plus 2 łyżki do lukru
200g mąki
20g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
200 g brązowego cukru
Lukier:
3 łyżki kwaśnej śmietany
200g cukru pudru
Czekoladę z masłem ustaw w szklanej misce, na garnku z gotującą się wodą, pozostaw do roztopienia, co jakiś czas mieszając.
Po rozpuszczeniu zdejmij ostrożnie czekoladę i pozostaw do ostudzenia.
Wlej do niej piwo Guinness, nie przejmuj się jeżeli składniki się nie połączą.
http://szafiarenka.pl/5/6938904/dziwne-rzeczy-w-jedzeniu,17.html
Natłuść 23cm formę masłem, nagrzej piekarnik do 180 stopni/ gaz 4. W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia.
W
drugiej misce ubij jajka z cukrem około 3 minut, aż całość zrobi się
gęsta i puszysta. Wlej część masy czekoladowej i miksuj. Następnie dodaj
trochę mieszanki z mąką i miksuj. Czynność powtarzaj na zmianę, aż do
zmiksowania całości. Wlej masę do formy.
Włóż
do piekarnika na 40-45 minut, jeżeli uznasz po pól godzinie, iż wierzch
robi się zbyt ciemny przykryj ciasto folią aluminiową i piecz dalej. Po
upieczeniu odstaw do ostudzenia, w tym czasie wymieszaj składniki na
lukier.
Przełóż ciasto na talerz czy paterę i polej polewą. Włóż do lodówki na noc, aż lukier zastygnie bądź podawaj od razu.
PYSZNE o niespotykanym smaku, polecam. Ciasto można przekroić i przełożyć masą, śmietaną.
Ilustracja ze strony: http://paulabecker.com/blog/?p=767
A tu jako fanka Gwiezdnych Wojen nie mogłam się oprzeć żeby nie wrzucić tego zdjęcia:-)
http://tapety.joe.pl/na-pulpit/zabawne/zabawne/lord-vader-pijacy-guinness/
Superczekoladowe ciasto z krówkami
Tak
jak obiecałam dzisiaj ciasto czekoladowe z krówkami. Przepis dla
wszystkich, którzy kochają czekoladę, czyli zdecydowanie dla mnie:-)
Ciasto typu wrzuć wszystko do miski, zmiksuj, upiecz i gotowe, a na dodatek pyszne.
Wg Jamiego wygląda jak poniżej:
Kolejny przepis z książki " Każdy może gotować".
Jamie
o cieście: "Jak większość deserów , ta propozycja nie uchodzi za
najzdrowsza, ale jest naprawdę wyborna. po prostu od czasu do czasu
ciesz się nią ( przecież właśnie po to się piecze ciasta) i potraktuj ją
jak specjalny rarytas" o tak właśnie zrobiłam weekend to u mnie czas
gdzie diety i wszelkie większe i mniejsze starania schodzą na drugi plan
( a szczerze to w ogóle o nich nie myślę w weekendy:-)
Składniki :
200g gorzkiej czekolady 70% kakao
175 g masła
120g brązowego cukru
100g migdałów ( najlepiej płatki lub zmielone)
2 łyżki kakao w proszku
szczypta soli
4 duże jajka
150g mąki
100g krówek
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
kremówka z cukrem pudrem, lody waniliowe lub bita śmietana
Już same składniki na tym talerzu wyglądają smacznie.
Rozgrzej
piekarnik, ustaw 160 stopni lub gazowy na poziom 2. Do robota
kuchennego wrzuć połamaną czekoladę, masło, cukier, kakao i sól.
Zmieszaj wszystkie składniki. Wbij jajka , kolejno po jednym i mąkę.
Ponownie zmiksuj, aż uzyskasz gładka masę.
Formę
do pieczenia 25x25 cm wysmaruj masłem, obsyp kakao, wlej ciasto. Połam
krówki na kawałki i posyp nimi ciasto, wciśnij je nieco do masy.
Włóż
do piekarnika i piecz ok 20-25 minut, po czym sprawdź widelcem lub
wykałaczką czy nie jest w środku za mokre. To ciasto ma być wilgotne w
środku, coś w stylu brownie.
Po
upieczeniu odstaw ciasto do wystygnięcia , a w tym czasie zmiksuj
kremówkę z cukrem pudrem, chyba, że wybierasz wersję z lodami lub bitą
śmietaną w aerozolu, wtedy masz ok 20 minut wolnego.
Ukrój kawałek ciasta i podawaj z np. kremówką
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz