Kolejny szybki przepis z pomidorami, proste połączenie kilku składników a efekt pyszny. Przepis pochodzi z książki Jamiego "kulinarne wyprawy jamiego" dział poświęcony podroży po Włoszech.
Składniki:
2 duże pomidory Jamie sugeruje bawole serce
mały pęczek świeżej bazylii
sól morska, świeżo zmielony pieprz
5 łyżek oliwy extra vergine
2 łyżki czerwonego octu winnego
mały kawałek fety lub solonej ricotty
chleb
Możesz przygotować porcje na oddzielnych talerzach lub na jednym półmisku.
Pokrój pomidory w dość grube plastry i ułóż je na półmisku.
Zerwij listki bazylii, zachowaj najmniejsze, a resztę wrzuć do
moździerza
i utrzyj ze szczypta soli na gęsta zielona pastę. Stopniowo dodawaj do niej oliwę i czerwony ocet winny, mieszając całość tłuczkiem do moździerza.
Skosztuj i dopraw do smaku, nałóż pastę na pomidory i rozsmaruj na pomidorach.
Na wierzch zetrzyj lub drobno pokrusz mały kawałek ricotty lub fety.
Udekoruj całość listkami bazylii. Podawaj z gorącym chlebem.
Smacznego
Proste i pyszne, na kolacje lub spotkanie z przyjaciółmi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz