środa, 8 maja 2013

Salatka z pomidorów i bazylii

Kolejny szybki przepis z pomidorami, proste połączenie kilku składników a efekt pyszny. Przepis pochodzi z książki Jamiego "kulinarne wyprawy jamiego" dział poświęcony podroży po Włoszech. 

Składniki:
2 duże pomidory Jamie sugeruje bawole serce
mały pęczek świeżej bazylii
sól morska, świeżo zmielony pieprz
5 łyżek oliwy extra vergine
2 łyżki czerwonego octu winnego
mały kawałek fety lub solonej ricotty
chleb



 Możesz przygotować porcje na oddzielnych talerzach lub na jednym półmisku.

Pokrój pomidory w dość grube plastry i ułóż je na półmisku.


Zerwij listki bazylii, zachowaj najmniejsze, a resztę wrzuć do
moździerza i utrzyj ze szczypta soli na gęsta zielona pastę. Stopniowo dodawaj do niej oliwę i czerwony ocet winny, mieszając całość tłuczkiem do moździerza.



Skosztuj i dopraw do smaku, nałóż pastę na pomidory i rozsmaruj na pomidorach.


Na wierzch zetrzyj lub drobno pokrusz mały kawałek ricotty lub fety.


Udekoruj całość listkami bazylii. Podawaj z gorącym chlebem.
Smacznego


Proste i pyszne, na kolacje lub spotkanie z przyjaciółmi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz